Scroll to top
Skapar mönster & belyser kvinnohistoria. Gå på upptäcktsfärd i kollektionen och möt kvinnor som alla satt sina avtryck på historien!

PATTERN ME BRIGHT

Sweden
All products
About
Policies

About

Skapar mönster & belyser kvinnohistoria. Gå på upptäcktsfärd i kollektionen och möt kvinnor som alla satt sina avtryck på historien!
HISTORIEBESKRIVNINGEN ÄR INTE JÄMSTÄLLD

Genom mönster vill PATTERN ME BRIGHT lyfta fram och utforska kvinnorna som förbisetts.

För att bryta mönster måste vi först upptäcka mönster.

------------------------------------------------------------

I butiken just nu finns provkollektionen 'Highlight Herstory' som synts under våren 2018 på Feministisk Marknad, Designmarknad Stockholm och Handkraft Kvinnokraft.

Besök patternmebright.com för att läsa mer om processen bakom mönstren och kollektionen. Passa samtidigt på att lyssna på radioklippen som inspirerat Ramaskri och Bang Bang Bolma!

Vill du lära känna kvinnorna i mönstren ytterligare? Följ då @patternmebright på Instagram.

PATTERN ME BRIGHT finns även på Facebook och Pinterest.


Instagram posts

Senaste numret av Sköna Hem är ute! Så roligt att se mina mönster med bland sidorna ❤️ Tack så mycket för den fina texten @skonahem! ✨
.
.
.
.
#patternmebright #skönahem #skonahem #inredningsinspo #mönster #kvinnohistoria #citat #anteckningsbok #notebook #pattern #herstory #tictail
Efter år av kamp och flera nedröstade lagförslag var en ny gräns nådd och Emmeline Pankhurst uppmuntrade suffragetterna till att 'vara militant var och en på sitt eget sätt'. Under 1913 följde flera mordbränder, premiärministern Asquith utsattes för olika angrepp, Mary Richardson högg sönder 'Rokeby Venus' av Diego Velázquez på National Gallery och Emmeline själv dömdes till tre års fängelse för uppvigling efter ett bomattentat. 
I juni samma år blev Emily Davison nedtrampad på kapplöpningsbanan under the Epsom Derby med en suffragettflagga i handen. Hon dog av sina skador och det råder delade meningar om det var med mening eller ej. 
Första världskriget avbröt denna utveckling och det var först efter krigets slut 1918 som av en ren tillfällighet en mindre del kvinnor fick rätten att rösta. 1928 var det tillslut en rättighet för både män och kvinnor i Storbritannien.
.
.
.
. 
#patternmebright #suffragette #mönster #pattern #kvinnohistoria #herstory #emmelinepankhurst #emilydavison #vote100 #white #purple #green
1910 ser det äntligen ut som att ett lagförslag (som förvisso endast skulle ge en liten del av kvinnorna rösträtt) skulle bli verklighet. Men under Asquith's ledning ledde det återigen ingenstans.

Fredag den 18 november 1910 har gått till historien som 'Black Friday' då trehundra kvinnor, med Sophia Duleep Singh i täten, marscherade mot parlamentet. De möttes av en vägg av polis, våldsamheter bröt ut och suffragetterna blev slagna, kastade till marken och antastade av manliga åskådare. Över hundra kvinnor arresterades.
.
.
.
.
#patternmebright #suffragette #mönster #pattern #kvinnohistoria #herstory #sophiadunleepsingh #vote100 #white #purple #green
Prinsessan Sophia Duleep Singh, dotter till exilerade Maharaja Duleep Singh, växte upp i England och var även guddotter till drottning Victoria. Vid sekelskiftet var hon en celebritet, umgicks med inflytelserika människor och förekom i många modetidningar. 
Efter att ha rest till Indien med sin äldsta syster och konfronterats med hur hennes farfars tidigare rike körts över av britterna återvände hon med en vilja att vilja förändra och påverka. 
Hon anslöt sig till WSPU, delade ut tidningar, slutade betala skatt i protest, lyckades retade upp inrikesminister Churchill ordentligt genom att skriva brev efter brev och blev arresterad när hon slängde sig framför premiärminister Asquith's bil med en lapp med orden 'Votes for Women'.
.
.
.
.
#patternmebright #suffragette #mönster #pattern #kvinnohistoria #herstory #sophiaduleepsingh #quotes #vote100 #illustration
I juni 1908 rådde optimism och nästan en halv miljon kvinnor och män samlades fredligt i Hyde Park i London. Klädda i deras utmärkande färger - lila för lojalitet och värdighet, vit för renhet och grönt för hopp - krävde de kvinnlig rösträtt. Men återigen utan resultat.

Kort därefter tog två suffragetter till våld och kastade sten genom fönstren på 10 Downing Street. Genom det radikaliserades WSPU ytterligare.

Vandalism och skadegörelse resulterade i fler och längre fängelsestraff. Många fängslade tog efter Marion Wallace Dunlop som 1909 började hungerstrejka - vilket i sin tur ledde till plågsamma tvångsmatningar.
.
.
.
.
#patternmebright #suffragette #mönster #pattern #kvinnohistoria #herstory #marionwallacedunlop #quotes #vote100 #white #purple #green
WSPU bildades 1903 som en reaktion på det dödläge som rådde för att nå kvinnlig rösträtt i Storbritannien. 
När Christabel Pankhurst och Annie Kenney's manifestation i Manchester 1905 slutade med en vecka i fängelse fick rösträttskampen ordentligt med fart framåt. Genom att fortsätta att störa den allmänna ordningen arresterades allt fler kvinnor och intresse väcktes. 'Suffrage' betyder rösträtt och 1906 la tidningen The Daily Mail till ett förminskande '-ette' men det skulle visa sig att Suffragetterna hade bara börjat sin kamp.
.
.
.
.
#patternmebright #suffragette #mönster #pattern #kvinnohistoria #herstory #christabelpankhurst #anniekenney #quotes #vote100 #white #purple #green

Policies

Accepted payment methods
  • You can return products to PATTERN ME BRIGHT within 14 days of delivery
  • Return Policy
  • Terms & Conditions
PATTERN ME BRIGHT
Sweden
.
.
.
.